MEZŐGAZDASÁG, AGRÁR HÍREK, CIKKEK, ÉRDEKESÉGEK

BAJBAN LEHETNEK A NÖVÉNY TERMELŐ GAZDÁK: ÚJABB NÖVÉNYVÉDŐ SZERT AKAR KIVONNI AZ UNIÓ A PIACRÓL MÁR

BAJBAN LEHETNEK A NÖVÉNY TERMELŐ GAZDÁK: ÚJABB NÖVÉNYVÉDŐ SZERT AKAR KIVONNI AZ UNIÓ A PIACRÓL MÁR

Bajban lehetnek a növény termelő gazdák: újabb növényvédő szert akar kivonni az Unió a piacról. Már jó ideje megy a harc a mezőgazdaság szereplői és a felügyelő szervek között a tekintetben, hogy mely növényvédő szerek maradhatnak használatban, és melyek azok, melyeket ki kell vonni a piacról.

A legfrissebb hírek szerint tiltólistára készülnek tenni az úgynevezett mankoceb nevű hatóanyagot, ami nem csak a baktériumokat tartja távol rendkívül hatékonyan, de eredeti funkcióját tekintve hatásos gombaölő szerként is funkcionál.

 

Főleg a kertészeti gazdálkodásban a Dithane készítmény formájában elterjedt, hiszen nem csak hatásos, de olcsó védő anyag is, melyhez kifejezetten könnyű hozzájutni.

 

De nem ez az első olyan Uniós kezdeményezés, mely során egy olyan növényvédőt készülnek kivonni a forgalomból, mely sem a méhekre, sem pedig a növényekre nincsen negatív hatással.

A gazdák értetlenül állnak a döntés előtt és nemtetszésüknek hangot is adtak a szakmai szervezetek felé.

Az Európai Növényvédelmi Szövetség kérelmet nyújtott be az Európai Bizottság illetékes szakágához a szer megtartásáért, így az ideiglenesen visszavonta a beterjesztését, de a hosszútávú célok még rejtve maradtak.

Több növényvédelmi szakértő nyilatkozata szerint indokolatlan a hatásos, de közben a termésre és környezetre hatástalan kemikáliák kivonása a legális használatból, melynek valódi vesztesei a főleg a gyümölcs és zöldségtermelő gazdák lesznek.

Így is rengeteg kihívással néznek szembe, az időjárás nem kényezteti el őket, így kevés a termés, az ebből adódó elrugaszkodott árak pedig szintén egyre több feszültséget szülnek.

Hiába a rendkívül jó minőségű, nagy odafigyeléssel kifejlesztett palánta (amit a Krimzon Kft kínálatában is elérhetnek már), hiába a gondos nevelgetés, a szakértelem, ha a sok munkával összehozott termést nincs mivel megvédeni.

Ugyan a jövőben a mezőgazdaság nagyfokú támogatása fontos gazdasági irányelvként jelenik meg hazánkban is, és a termelés fellendítésének lehetőségét igyekeznek majd biztosítani, a valódi fejlődéshez szükség lesz a szakmai szervezetek, úgy az Unió támogatására is.

Amennyiben nem hagynak teret a növénytermesztés gördülékeny kivitelezésére, úgy súlyos árat fizethet az egész térség, hiszen ahelyett, hogy magunknak termelnénk, kénytelenek leszünk más területekről behozni a friss zöldségeket és gyümölcsöket.

Ugyan a Krimzon már a 90-es évek közepe óta foglalkozik nagytételű zöldség és gyümölcs importtal, mégis elmondható, hogy az Európai Unió termései messzemenőkig képesek lennének kielégíteni a helyi igényeket, amennyiben a termelés menetére nem lennének hatással az ilyen jellegű döntések.

Az utóbbi években rettenetesen beszűkült a növényvédelem hatásköre, teret adva ezzel a kártékony hatásoknak és betegségeknek. 

A gazdák egységesen abban reménykednek, hogy jobb belátásra térnek a döntéshozók és továbbra is engedélyezik az olyan vegyszerek használatát, melyek kifejezetten kíméletesek és nem befolyásolják a természet egyéb folyamatait sem. 

Mert ha sikerülne a termelési kapacitásokat megemelni a tervezett mértékben, az olyan volumenű infrastrukturális fejlesztéseket is jelenthetne, amelyet még ne láthattunk Magyarországon a történelemben.

A Krimzon Kft készséggel áll rendelkezésre minden nemű gépesítés, mezőgazdasági gép vagy gépsor vásárlás lebonyolítására, finanszírozás és szervíz lebonyolítására, segítésére.

Célunk a magyar gazdák és gazdaságok színvonalas támogatása és a komplett agrárium méltó színvonalra történő fejlesztése.

Ha Önnek is segítségre van szüksége, forduljon hozzánk bizalommal!

Vissza

Kapcsolódó bejegyzések

Mezőgazdasági gépek, zöldség és gyümölcs feldolgozó gépek, zöldség gyümölcs nagykereskedelem és palánta forgalmazás. 

MICHALAK MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK KIZÁRÓLAGOS MAGYARORSZÁGI FORGALMAZÓJA.

Elérhetőség

+36-30/559-1552

OFFICE@KRIMZON.EU

1071 BUDAPEST, DEMBINSZKY U. 38/III 28

Levelezési cím

6772. Deszk. Széchényi István 51/b

Telephely
Kérjük, amennyiben szöveg elírást, vagy technikai problémát tapasztal, jelezze: Bakó Krisztián. Online marketing specialista