MEZŐGAZDASÁG, AGRÁR HÍREK, CIKKEK, ÉRDEKESÉGEK

Burgonya betakarítás, burgonyatermesztés

Burgonya betakarítás, burgonyatermesztés

E mezőgazdasági gépek alkalmazását a nagyobb termelékenység és területteljesítmény jellemzi, amit a betakarítási időszak rövidsége, a behatárolt betakarító kapacitás is célszerűsít.

A burgonyatermesztés és a betakarítás az egyik legösszetettebb munkafolyamat 

 

A termény szárrészeinek eltávolítása, a burgonya földből való kiemelése, a szennyeződésektől történő eltávolítása, a gumók gyűjtőtartályba, zsákba, vagy konténerbe, illetve szállító járműre rakása a legkülönbözőbb műszaki eszközöket, technikai megoldásokat igényli.

 

A burgonyaszár eltávolítása

A betakarítást közvetlenül megelőző munkaművelet a burgonya lombozatának, szárának eltávolítása.

Különösen lényeges ez az intenzív burgonyafajták esetében, amelyeknek lombja és szártömeg többszöröse a hagyományos fajtákénak.

burgonyaszar eltavolitasa

A burgonya betakarítás időszakában a lomb – természetesen a fajtától és az időjárástól függően – általában még zöld.

Amennyiben a lombozatot nem semmisítjük meg, a gumók nehezen válnak le a szárakról és a betakarítási veszteségek emiatt jelentősen megnövekedhetnek.

Ugyanis ilyenkor a száron maradt gumók a betakarító gépről a szárral együtt eltávozhatnak.

A szár kémiai úton való perzselése (a mesterséges állomány leszárítás), ill. annak mechanikai zúzása a betakarító gépek alkalmazása szempontjából is igen fontos, mert ennek hiányában a gépek munkaminősége romlik.

Ilyenkor csökken a munkasebesség és ezzel együtt a területteljesítmény, a nagy szártömeg pedig – elsősorban az ásószerkezetnél és a láncrostáknál – eltömődéseket okoz.

A burgonya szárának „megsemmisítésére” vegyszeres és mechanikus módszerek alkalmazhatók.

Az alacsony szárú, kis lombtömegű burgonyánál ezek közül az egyik is elegendő, de a nagy lombú burgonyafajták szártömegének eltávolítására a kettő kombinációja javasolható.

A lombperzselés a szárzúzás előtt és után is történhet.

Az előzőleg vegyszerrel leperzselt lombot azonban könnyebb a szárzúzóval összezúzni, mert a száraz szár törékeny és így a zúzókések jobban összeaprítják.

A szárperzselés után 5-8 nappal már használhatók a szárzúzó gépek, azonban figyelembe kell venni, hogy a szárzúzás művelete csak 4-6 nappal előzze meg a betakarítás munkaműveletét.

A burgonyaszár állomány leszárítására a szántóföldi szórókeretekkel felszerelt permetezőgépek, összezúzására a vízszintes tengelyű burgonyaszárzúzó gépek alkalmazhatók.

 

Betakarítási technológiák

A burgonya betakarításában egy- és kétmenetes betakarítási technológiák különböztethetők meg.

A két betakarítási technológia közötti választást alapvetően a betakarítandó terület nagysága, a betakarító gép típusa (konstrukciós kialakítása), valamint a rendelkezésre álló kézi munkaerő létszáma, annak „szedési” teljesítménye határozza meg.

 

Az egymenetes betakarítási technológiákban

  • kiszedő-tisztító-válogató-zsákoló/konténer ládatöltő/rakodó, vagy
  • kiszedő-tisztító-kocsirakó gépek vannak.

 

Az első esetben az ún. „minőségi” betakarítás a cél, amikor is a szállító járműre (konténerládákba vagy a zsákokba) már válogatott, tiszta, jó minőségű burgonya kerül, amely már közvetlen eladásra is felhasználható (piacképes), ill. a tárolás-előkészítéskor kevesebb válogatást, manipulálást igényel.

Ennek megfelelően a munkaműveletek elvégzésére vontatott (félig függesztett) válogatóasztallal is ellátott kivitelű burgonyabetakarító „kombájnokat” kell alkalmazni.

Ebben az esetben a válogatóasztal mellé 2-6 fő kézi munkaerő beállítása szükséges, akik eltávolítják a sérült, beteg gumókat, a terményben még bennmaradt rögöket és növényi szennyeződéseket.

A második esetben – „mennyiségi” betakarítás esetén – olyan, csak mechanikai leválasztású gépeket („félkombájnokat”) használnak, amelyek kiemelik a földből a terményt, rázó és tisztító, szárleválasztó szerkezetükön megtisztítják azt, majd szállító járműre rakják a burgonyát.

Ilyenkor azonban számolni kell a burgonya szennyezettebb (ez az időjárástól és a talajtól függően akár 8-10 % is lehet!) betakarításával.

E mezőgazdasági gépek alkalmazását a nagyobb termelékenység és területteljesítmény jellemzi, amit a betakarítási időszak rövidsége, a behatárolt betakarító kapacitás is célszerűsít.

 

Természetesen betárolás előtt az ilyen technológiával betakarított burgonya gondosabb válogatást és (méretre) osztályozást igényel.

burgonyavalogatas

A kétmenetes technológiákban az első menetben a gépek kiássák a földből a burgonyát és azt a talajra keskeny rendre lerakják, vagy a talajon szétterítik.

A kiszedett gumók a föld tetején néhány órát száradnak, felmelegedve bepárásodnak és sérülésállóbbakká válnak.

Az időjárástól függően (4-6 óra múlva) a rendre rakott, vagy a talajfelszínén szétterített burgonya betakarítása – a második menetben – vontatott rendfelszedő-kocsirakó géppel és kézi felszedéssel is megoldható.

Kézi felszedés esetén célszerű a burgonya kosarakba, vagy vödrökbe szedése és ezután zsákolása.

A burgonya zsákok összegyűjtése és kocsira (szállító járműre) rakásuk is csak kézzel lehetséges.

A burgonya kiszedő-rendrakó gépek többségükben 2-soros kivitelűek és a rendre-rakáskor két-sorról képeznek egy rendet, így a rendfelszedés termelékenyebb.

 

Milyen gépet válasszunk ?

Tekintse meg KRUKOWIAK GÉPEK, BERENDEZÉSEK-ZÖLDSÉGTERMESZTÉS menüpontunkat ide kattintva: https://www.krimzon.eu/krukowiak-mezogazdasag-krimzon/

 

Forrás: agraragazat.hu

Vissza

Kapcsolódó bejegyzések

Mezőgazdasági gépek, zöldség és gyümölcs feldolgozó gépek, zöldség gyümölcs nagykereskedelem és palánta forgalmazás. 

MICHALAK MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK KIZÁRÓLAGOS MAGYARORSZÁGI FORGALMAZÓJA.

Elérhetőség

+36-30/559-1552

OFFICE@KRIMZON.EU

1071 BUDAPEST, DEMBINSZKY U. 38/III 28

Levelezési cím

6772. Deszk. Széchényi István 51/b

Telephely
Kérjük, amennyiben szöveg elírást, vagy technikai problémát tapasztal, jelezze: Bakó Krisztián. Online marketing specialista