MEZŐGAZDASÁG, AGRÁR HÍREK, CIKKEK, ÉRDEKESÉGEK

Drónok a mezőgazdaságban

Drónok a mezőgazdaságban

A mezőgazdaságban használatos drónok piaci értéke 2030-ra elérheti a 6 milliárd dolláros értéket, ami már önmagában is hatalmas növekedési előrejelzés, figyelembe véve, hogy 2020-ban ez az érték alulról súrolta az 1 milliárd dollárt.

Hová ez a nagy rohanás?

 

Ez a növekedés alapvetően az alábbi tényezőknek köszönhető:

  • A népesség továbbra is növekszik, emiatt egyre nagyobb a nyomás a globális élelmiszerellátás tekintetében

  • Egyre több befektetői forráshoz jut a mezőgazdasági drónok fejlesztésére

  • Az “e-mezőgazdaság” térnyerése, az információs és kommunikációs technológiák fokozott alkalmazása

  • Növekvő automatizálás

  • Egyre nagyobb hangsúly a mezőgazdaság hatékonyságának növelésén

  • Világszintű igény a vízfelhasználás csökkentésére

 

Egy kutatás szerint:

„A drónok soha nem látott változást indíthatnak el a mezőgazdaság hatékonyságának javítása területén.

Ezeket a drónokat leginkább talaj- és szántóföld elemzésre, termésfigyelésre, öntözésre, permetezésre, termény-egészségügyi felmérésre és állatállomány-ellenőrzésre használják.

A drónok használata egy olcsó és gazdaságos módja a gazdálkodás irányításának, támogatja az időigényes és nehéz feladatok elvégzését, miközben jó hatása van a költségek csökkentésének területén is.”

„A mezőgazdasági drónok például 40-60%-kal gyorsabban tudnak permetezni a kézi permetezéssel szemben és 30-50% vegyszert takarítanak meg. Továbbá a mezőgazdasági vízfelhasználás akár 90%-át is képesek megtakarítani.”

 

Mi lassíthatja le ezt a hatalmas növekedést?

A drónoknak azonban jelenleg még vannak technikai korlátai, mivel a mezőgazdasági drónok piaca típusonként nagymértékben szegmentált hardver és szoftver szempontjából egyaránt.

Hardver

A teljes mezőgazdasági drónpiacon 2019-ben még a hardverek uralták a részesedést.

Ez annak köszönhető, hogy a drónok élettartamának és teljesítményének növelése, valamint versenyelőny megszerzése érdekében egyre nagyobb szükség volt a drón hardverelemeinek cseréjére, frissítésére és módosítására.

Emellett nőtt az érdeklődés az extrém éghajlati körülmények között is működőképes eszközök iránt.

A mezőgazdasági drónok piaca forgószárnyas, rögzített szárnyú és hibrid drónokra oszlik.

A teljes hardverpiacon 2019-ben a forgószárnyas eszközök képviselték a legnagyobb részesedést, köszönhetően a kompakt kialakításnak, nagyobb teherbírásnak, könnyű kezelhetőségnek és a többi dróntípushoz képest alacsonyabb árának.

 

Szoftver

dron mezogazdasag krimzon1

Az alkalmazott szoftverek gyors növekedése elsősorban a fejlődő szoftvertechnológiának és a pontosabb adatelemzés iránti növekvő igénynek tudható be. A mezőgazdasági drónok piaca felhasználás alapján az alábbiak szerint csoportosítható:

  • Precíziós mezőgazdaság

  • Állatállomány megfigyelése

  • Üvegházi felhasználás

  • Öntözés

  • Precíziós haltenyésztés

  • Egyéb alkalmazások

2019-ben a precíziós mezőgazdaság tette ki a legnagyobb részesedést a mezőgazdasági drónok teljes piacán, köszönhetően a drónok iránti növekvő keresletnek számos precíziós mezőgazdasági műveletben, beleértve a gyomfelderítést, a növényszámlálást, a termés-egészségügyi monitorozást és a betakarítási időszak monitorozását. 2019 és 2025 között azonban előre láthatóan a mezőgazdasági öntözési drónok piaca produkálja majd a leggyorsabb növekedést.

 

Földrajzi tényezők

Földrajzilag a globális mezőgazdasági drónpiac Észak-Amerikára, Európára, Ázsia-Csendes-óceáni térségre, Dél-Amerikára, a Közel-Keletre és Afrikára oszlik.

2019-ben Észak-Amerika foglalta el a piac legnagyobb részét, ezt követte Európa és Ázsia, valamint a csendes-óceáni térség.

A népesség gyors növekedését, a kiváló minőségű termények iránti növekvő keresletet és a növekvő elkölthető jövedelmet tekintve azonban várhatóan az észak-amerikai régió lesz a mezőgazdasági drónok legnagyobb felhasználója 2025-ig.

 

A Sony és az Intelligens Mezőgazdaság

A Sony támogatja a drónok segítségével üzemeltetett mezőgazdasági ágazatot, ezért a közelmúltban frissítette mezőgazdasági dróntechnológiáját, a Smart Agriculture Solution-t.

Létrehozott egy online képzési akadémiát, valamint egy oktatóvideó-könyvtárat, valamint bejelentette, hogy webináriumokat is fog a jövőben szervezni.

A 2019-ben piacra dobott Smart Agriculture Solution egy drónra szerelt multispektrális, azaz többcsatornás érzékelőegységből és egy úgynevezett Fast Field Analyzer képszoftverből áll, amely a szántóföldi gazdálkodást, annak megfigyelését és elemézését támogatja.

A Sony elmondása szerint a rendszeres szoftverfrissítés biztosítja a termék folyamatos fejlődését, bővítve ezzel képességeit és funkcionalitását.

Az online képzési akadémia igény szerinti videókat tartalmaz olyan témákban, mint a helyszíni telepítés és előkészítés, a helyszíni repülés üzemeltetése, az adatrögzítés és -feldolgozás.

 

A Covid-19 hatása a mezőgazdasági drónhasználatra

Sok európai országnak egyre nagyobb problémát jelent a megfelelő munkaerő biztosítása a gyümölcsök és zöldségek betakarítása során. Habár például az Egyesült Királyság kormánya felszólította a lakosságot, hogy segítsenek a 2020-as betakarításban, a koronavírus-válság idején a mezőgazdasági drónok nyújthatnak megoldást.

A COVID19 világjárvány alapjaiban változtatta meg a mezőgazdaság helyzetét, azonban a járvány csak tovább súlyosbította azokat a problémákat, amelyekkel a gazdálkodók az elmúlt években a munkaerő toborzás során tapasztaltak.

A termelők, munkások és különböző logisztikai tevékenységek hatalmas infrastruktúrája látja el a népességet gyümölcsökkel és zöldségekkel.

Amíg a mezőgazdasági robotok kora felgyorsult, a drónokat mégis nagyrészt inkább terményfelmérésre használták, az állatállomány-megfigyelés egyre terjedő alkalmazása mellett.

Mivel azonban a mezőgazdasági termelők hiánya a koronavírus után sok országban a jövőben csak növekedni fog, a dróntechnológia gyors fejlődése, az automatizált repülő szerkezetek hada lehet a jövő, amely támogatja vagy végrehajtja az olyan munkaigényes feladatokat, mint például az éves betakarítás.

Vissza

Kapcsolódó bejegyzések

Mezőgazdasági gépek, zöldség és gyümölcs feldolgozó gépek, zöldség gyümölcs nagykereskedelem és palánta forgalmazás. 

MICHALAK MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK KIZÁRÓLAGOS MAGYARORSZÁGI FORGALMAZÓJA.

Elérhetőség

+36-30/559-1552

OFFICE@KRIMZON.EU

1071 BUDAPEST, DEMBINSZKY U. 38/III 28

Levelezési cím

6772. Deszk. Széchényi István 51/b

Telephely
Kérjük, amennyiben szöveg elírást, vagy technikai problémát tapasztal, jelezze: Bakó Krisztián. Online marketing specialista