MEZŐGAZDASÁG, AGRÁR HÍREK, CIKKEK, ÉRDEKESÉGEK

HELYRE ÁLLT A MEZŐGAZDASÁG, TOVÁBBI NÖVEKEDŐ TENDENCIA VÁRHATÓ AZ EGYES ÁGAZATOKBAN! EGY A HIBA...

HELYRE ÁLLT A MEZŐGAZDASÁG, TOVÁBBI NÖVEKEDŐ TENDENCIA VÁRHATÓ AZ EGYES ÁGAZATOKBAN! EGY A HIBA...

Helyre állt a mezőgazdaság, további növekedő tendencia várható az egyes ágazatokban! Egy a hiba: nincs elegendő munkaerő! A tavaszi, kezdeti pánikhelyzethez képest, az őszi szezonra realizálódni látszik az agrárium helyzete, és ezen belül a mezőgazdaság is

AZ ERŐS PÁNIKHELYZET ELMÚLTÁVAL VISSZAÁLLTAK A PIACOK, ÉS MIVEL A KÜLÖNLEGES HELYZET RÁMUTATOTT A SZEKTOR FONTOSSÁGÁRA, ÍGY A JÖVŐBEN TOVÁBB NAGY MÉRTÉKŰ FEJLESZTÉSEK ÉS KÉNYELMESEBB MUNKAKÖRNYEZET KIALAKÍTÁSA VÁRHATÓ.

 

BÁR NEM CSAK A COVID OKOZTA NEHÉZSÉGEKKEL KELL SZEMBENÉZNIE A MEZŐGAZDASÁGNAK, AMIT A ZÁRLATOK FELOLDÁSA, A NYÁRI VENDÉGLÁTÓIPARI ÉS TURISZTIKAI FELLENDÜLÉS NAGY MÉRTÉKBEN ORVOSOLNI TUDOTT.

 

A kártevők egyre nagyobb mértékű szaporodása is kihívások elé állítja a gazdaságokat, és az ellenük folytatott harc is egyre kilátástalanabbnak tűnik, mivel a környezetvédelem egyre szorosabb határt szab a lehetőségeknek.

Ugyanakkor az időjárási körülmények is nagyban befolyásolják a termés mennyiségét és minőségét, amivel szempen pedig, mint ahogy eddig sem, a közeljövőben sem fogják tudni felvenni a szakemberek érdemben a harcot.

A legnagyobb visszafogó erő azonban, mely a fejlődést nagy mértékben hátráltatja, az a munkaerő hiánya.

Korábban az ágazat a vendégmunkások nagymértékű bevonásával igyekezett pótolni a hiányzó dolgos kezeket, de a beutazási tilalmak gátat szabtak ennek a lehetőségnek.

És bár sokan azt gondolnánk, hogy a járványhelyzet miatt utcára kerülő munkaerő szépen folyamatosan beszivárog a munkaerőhiánnyal küzdő szektorokba, de kiderült, hogy ez a folyamat sokkal lassabban megy végbe, mint azt az előrejelzések megjósolták volna.

A más területeken dolgozók csak ritkán választják a termelői közeget munka alternatívaként, főképp, ha helyrajzilag is távol esik tőlük a munkalehetőség.

A hiány főleg az alföldön tapasztalható, ahol sok a kétkezi munkát igénylő növénytermesztés, de a munka nélkül maradt vendéglátósok és eddig turisztikában dolgozók sokkal inkább a fővárosban és a megyeszékhelyeken élnek nagy számban.

Tovább rontja a helyzetet, hogy a mezőgazdasági munkák nagy része nem egész éves állás, pusztán idénymunka, így sokaknak nem jelent valódi alternatívát a megélhetésre.

A konklúzió az, hogy az ágazatnak nagy mértékű fejlesztésen kell keresztül mennie ahhoz, hogy az emberi erőforrás hiányát pótolva, nagy volumenű fejlődésen tudjon keresztül menni.

A gépesítés az egyetlen módja a munkfolyamatok gyorsításának és egyszerűsítésének, és az emberi munkaerő részleges kiváltásának.

Mi, a Krimzon Kft-nél már több, mint 20 éve valósítunk meg gépesítési és fejlesztési törekvéseket, ebből adódóan tudjuk, hogy a legtöbb gazdaság már nagyon is megérett erre a lépésre.

A legtöbb esetben a finanszírozási kérdések szabják a gátat, de az új támogatási programok és a kormány fejlesztést segítő politikája nagymértékben hozzájárul, hogy a lehetőségek bővüljenek, és elérni is könnyebb legyen ezeket.

Számos rendkívül jó technológia bevezetésére van lehetőség, melyek hozzájárulhatnak a nagyobb mértékű és jobb minőségű termés eléréséhez.

A gazdaságok számára pedig hosszú távon ezek nem jelentenek plusz kiadást, hiszen amit elköltenek a gépek megvásárlására, azt amúgy is kifizetnék munkabérek képében.

Érdemes hát megfontolni akár egy nagyobb volumenű fejlesztést, és még most kidolgozni a részleteket a gazdaságok számára, hogy a tavaszi vetési időszakban már megújult erővel kezdhessék meg a munkát.

Ha pedig segítségre van szükség, akár a tervek elkészítésében, a gépek beszerzésében és összeállításában, vagy a finanszírozás kidolgozásában, a Krimzon Kft készséggel áll rendelkezésre!

Vissza

Kapcsolódó bejegyzések

Mezőgazdasági gépek, zöldség és gyümölcs feldolgozó gépek, zöldség gyümölcs nagykereskedelem és palánta forgalmazás. 

MICHALAK MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK KIZÁRÓLAGOS MAGYARORSZÁGI FORGALMAZÓJA.

Elérhetőség

+36-30/559-1552

OFFICE@KRIMZON.EU

1071 BUDAPEST, DEMBINSZKY U. 38/III 28

Levelezési cím

6772. Deszk. Széchényi István 51/b

Telephely
Kérjük, amennyiben szöveg elírást, vagy technikai problémát tapasztal, jelezze: Bakó Krisztián. Online marketing specialista