MEZŐGAZDASÁG, AGRÁR HÍREK, CIKKEK, ÉRDEKESÉGEK

Titkok a burgonyatermesztésről

Titkok a burgonyatermesztésről

Talán nincs még egy olyan konyhanövény a világon, amit olyan sokoldalúan lehet felhasználni a főzéshez, mint a burgonyát.

A burgonyát ez a sokszínű felhasználhatósága tette igen népszerűvé világszerte: sütve, főve, pirítva, töltve, püréként, köretként, főételként, önálló levesként, rakottan, fóliában sütve, salátaként, számos elkészítési módon készülhet finomabbnál finomabb étel belőle.

 

A burgonya (Solanum tuberosum), közismert nevén a krumpli a burgonyafélék családjába tartozó növény, amelyet világszerte termesztenek keményítőben gazdag gumójáért, alapvető élelmiszernövény, energiatartalma pedig egyharmada a kenyérnek.

 

Mire kell odafigyelnünk a burgonyatermesztés során?

burgonyatermesztes krimzon kft

Az egyik legfontosabb tényező a megfelelő fajta kiválasztása, a szakszerű talajelőkészítés, gondoskodás a tápanyagellátásról és utánpótlásról, valamint a megfelelő időpontban történő ültetés és a folyamatos növényvédelem biztosítására is figyelnünk kell, olvasható az AGRÁRIUM BLOG oldalán.

Első lépésként válasszunk megfelelő talajt a növénynek.

Vegyük figyelembe, hogy olyan talajt kell találni a növénynek, ami könnyen felmelegszik, azaz nem árnyékos a hely, a föld legyen enyhén savanyú, szerkezete pedig laza, morzsás.

A föld tápanyag utánpótlását el kell végeznünk tehát, erre kifejezetten alkalmas az istállótrágya.

4-5 kilogrammot juttassunk a földbe négyzetméterenként ősszel.

Amennyiben a műtrágya használata mellett döntünk, akkor foszforban és káliumban műtrágyát szórjunk a földbe őszi időszakban.

Ha viszont a műtrágyázást tavasszal szeretnénk végezni, akkor ebben az esetben nitrogénes típust válasszunk és tápláljuk vele a földet ammónium-nitrát formájában.

A legszebb gumókat hűvös, csapadékban gazdag vidéken, laza szerkezetű, humuszban gazdag talajban fejleszti a növény.

 

Mit kell tudnunk az ültetésről?

A megfelelő ültetés idő akkor van itt, ha a talaj felső 10-12 centimétere eléri a legalább 7-8 °C-os hőmérsékletet.

Ha a talaj eléri a fenti hőmérsékletet, akkor következhet az ültetőgumók talajban történő elhelyezése.

Nem kell túlságosan mélyre ültetni a gumókat, elegendő, hogy éppen a talajfelszín alatt legyenek. Körülbelül 75 cm-es sortávokat tartsunk, így egy hektárra nagyjából 50-55 ezer gumó kerül, tehát hektáronként 2,5-3 tonna vetőgumóra van szükségünk.

A növény 50-90 cm magasra nő.

Mivel a burgonya meglehetősen vízigényes növény, ezért már a gumókötés kezdetétől öntözni kell az intenzív gumónövekedés időszakának végéig.

Az árasztásos öntözési módszer azonban itt nem megfelelő eljárás, mert egyszerre 20-30 mm-nél több vizet nem szabad rálocsolni a földre.

Ezért öntözzük inkább gyakrabban és kevesebb mennyiségű vízzel.

A túlságosan sok öntözés következménye lehet a baktériumok miatti megbetegedés, mint például a sugárgombás varasodás, a hervadás és rothadás. 

Gombák, vírusok és kártevők támadhatják meg a növényt.

Gombás betegség a burgonyavész és a burgonyahimlő. Közel negyven féle vírusos betegség károsíthatja a növényt. Vírusos fertőzés okozza a levélsodródást és a gumófoltosságot.

A kártevőkkel is számolnunk kell, ezek közül a legismertebb a krumplibogár, lótücsök-, cserebogár lárva, de a közönséges burgonya-fonálféreg és a zöld őszibarack-levéltetű is kedveli a növényünket.

 

Mikor lehet betakarítani a növényt, mi tekinthető megfelelő érettségi állapotnak?

titkok burgonyatermesztesrol krimzon kft1

A burgonyaszedést akkor lehet elkezdeni, ha a szár és a levelek már elszáradt állapotban vannak, a gumó könnyen leválik és a héjat dörzsölésre, nyomásra nem lehet eltávolítani, nem hámlik le.

A betakarítást követően száraz, sötét helyen tároljuk néhány hétig, majd utána helyezzük csak végleges helyére.

Az üzletek polcain a felhasználás szerint háromféle burgonyával találkozhatunk, a burgonya lehet salátának való, nem szétfövő (A) vagy főznivaló, nem szétfövő (B) vagy sütnivaló, enyhén szétfövő típusú burgonya (C).

Ezeket megjelöléseket általában a csomagoláson olvashatjuk.

Salátának való fajta például a Somogyi sárga kifli és az Agata, főznivaló krumpli a Desirée és a Kondor, a sütni valók közé tartozik például az Agria és a Góliát.

Ha mégis elakadnál a burgonyatermesztés rejtelmeiben, további hasznos információkat és mezőgazdasági gépeket találsz itt a Krimzon Kft. weboldalán illetve szakértő kollégák segítenek hasznos tanácsokkal.

Vissza

Kapcsolódó bejegyzések

Mezőgazdasági gépek, zöldség és gyümölcs feldolgozó gépek, zöldség gyümölcs nagykereskedelem és palánta forgalmazás. 

MICHALAK MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK KIZÁRÓLAGOS MAGYARORSZÁGI FORGALMAZÓJA.

Elérhetőség

+36-30/559-1552

OFFICE@KRIMZON.EU

1071 BUDAPEST, DEMBINSZKY U. 38/III 28

Levelezési cím

6772. Deszk. Széchényi István 51/b

Telephely
Kérjük, amennyiben szöveg elírást, vagy technikai problémát tapasztal, jelezze: Bakó Krisztián. Online marketing specialista