MEZŐGAZDASÁG, AGRÁR HÍREK, CIKKEK, ÉRDEKESÉGEK

Még mindig fenyeget a tafrina és a monília! Mezőgazdaság

Még mindig fenyeget a tafrina és a monília! Mezőgazdaság

A hűvös és változékony időjárás a csapadék mellett éjszakai fagyokat is gyakran hoz magával a fagykárokat sajnos idén sem úsztuk meg.

Bár a hűvös időjárás lassítja a kártevők megjelenését, de ennek ellenére nagyon fontos a védekezés.

 

 

Permetezni kell a csonthéjasokat

 

A csonthéjasok közül a cseresznye van most fővirágzásban, a meggy még csak fehérbimbós, a szilva és az őszibarack a virágzás végén jár vagy elvirágzott, a kajszin pedig már felfedezhetőek a terméskezdemények.

A virágfertőző moníliás megbetegedés veszélye a kórokozó számára kedvező időjárási körülmények miatt továbbra is fennáll, ezért nem kerülhető el a permetezések ismétlése a sziromhullás idején sem.

monilias megbetegedes krimzon

Emellett az őszibarack tafrinás levélfodrosodásáról (Taphrina deformans) se feledkezzünk meg, hiszen a fertőzés esélye csak tartós meleg esetén szűnik meg.

A hűvös időjárás ugyan lassítja a kártevők megjelenését, de a feromonos rovarcsapdák már befogták a keleti gyümölcsmoly (Grapholita molesta) és a tarka szőlőmoly (Lobesia botrana) első egyedeit.

A szilvában pedig a poloskaszagú szilvadarázs (Hoplocampa flava, H. minuta) kezdte meg tojásrakását a csészelevelekre, ahonnan majd a kikelő lárvák berághatnak a fejlődő gyümölcskezdeményekbe.

poloskaszagu szilvadarazs krimzon kft

A tojásból kikelő lárvák ellen hatékonyan a virágzás után, sziromhullás végén védekezhetünk, a méhek viráglátogatásának befejezése után.

A körtefák is virágba borultak, de az alma még csak pirosbimbós állapotban van. A körtében a levélbolhák (Cacopsilla spp.) tojásrakása tart, lárvakelés nem tapasztalható.

korte levelbolha krimzon kft

Kórokozók tekintetében továbbra is a varasodás (Venturia inaequalis) és a lisztharmat (Podosphaera leucotricha) elleni védekezésre kell koncentrálnunk.

Ne engedjük, hogy betegség megtámadja a lombot, mert később nehéz lesz megakadályozni a gyümölcsfertőzést. 

Almában lisztharmat ellen még védekezhetünk kéntartalmú szerekkel, de a varasodás elleni réz hatóanyagú készítményeket már körültekintéssel használjuk, hisz virágzásban perzselhetnek.

 

Szőlőben figyelnünk kell az atkákra

 

A szőlő rügyfakadása is megkezdődött, ekkor szőlőt károsító atkákra kell figyelnünk elsősorban.

szolo_gubacsatka krimzon kft

A szőlőlevélatka (Calepitrimerus vitis) és a szőlőgubacsatka (Eriophyes vitis) a rügypikkelyek és a kéregrepedések alól jön elő majd a hajtásnövekedés idején, a hajtástengelyen és a levelek fonákán kezdik meg a táplálkozást.

A korábban már említett kénes-olajos lemosó permetezéssel gyéríthetjük őket, amennyiben a szőlő fenológai állapota még engedi azt.

Forrás: www.agroinform.hu

Vissza

Kapcsolódó bejegyzések

Mezőgazdasági gépek, zöldség és gyümölcs feldolgozó gépek, zöldség gyümölcs nagykereskedelem és palánta forgalmazás. 

MICHALAK MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK KIZÁRÓLAGOS MAGYARORSZÁGI FORGALMAZÓJA.

Elérhetőség

+36-30/559-1552

OFFICE@KRIMZON.EU

1071 BUDAPEST, DEMBINSZKY U. 38/III 28

Levelezési cím

6772. Deszk. Széchényi István 51/b

Telephely
Kérjük, amennyiben szöveg elírást, vagy technikai problémát tapasztal, jelezze: Bakó Krisztián. Online marketing specialista